BAHAR EŞİN – Gerçekten ilginç hayat hikâyesini kısa bir süre önce çıkan kitabıyla okur önüne çıkaran bir sanatçıyla karşı karşıyayız. 29 Mayıs 1969 yılında Hessen’de dünyaya gözlerini açan Selçuk Cara, sadece Türk asıllı bir Alman yazar değil, aynı zamanda bas bir opera sanatçısı. Wagner sanatçısı olarak tanınan Cara, birçok Alman tiyatro oyununun da yorumcusu olarak biliniyor.
Türk kökenli olan Cara, ses sanatçılığı hakkındaki ilk deneyimini, Hessen radyosunun gençlik korosunda edinmiş, daha sonra da Frankfurt am Main’da Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi’nde felsefe eğitimi almış. 1992 yılında yine Frankfurt am Main’da bulunan Müzik ve Görsel Sanatlar Yüksekokulu’nda Antonis Papakonstantinou yönderliğinde müzik eğitimine başlamış. 2006 yılından beri opera ve konser sanatçısı olarak sanat yaşamına devam eden Cara, çeşitli filarmoni orkestraları da dahil olmak üzere hem yurtiçinde hem de yurtdışında birçok performansa imza atmaktadır.
Ses sanatçısı kimliğinin yanı sıra, rejisör olarak da karşımıza çıkan Cara, 2009 yılından itibaren Schwerte’de bulunan Ruhr Akademi’de rejisörlük eğitimi almış. 2012-2015 tarihleri arasında da Dortmund Yüksekokulu’nda rejisörlük (Szenografie) ve iletişim üzerine ve ağırlıklı konusu film olan master eğitimini tamamlamış. Selçuk Cara’nın bizzat gerçekleştirdiği ve ödül alan filmleri de var.
Ses sanatçısı ve rejisör kimliklerinin yanı sıra, yazar olarak da karşımıza çıkan Cara’nın yayınlanmış 40’a yakın tiyatro eserinin yanı sıra, Asanger Verlag Kröning tarafından yayınlanmış olan çeşitli sosyoloji yazıları da vardır.
“Türke, aber trotzdem intelligent” Cara’nın 192 sayfadan oluşan, otobiyografi tadındaki yeni kitabı. Kitabın her sayfası, Cara’nın Almanya’da sürdürdüğü hayatın, kimi zaman zorlu kimi zaman ise eğlenceli ve komik yönlerini gözler önüne seriyor. Dışarıdan alıcı bir gözle baktığımız zaman, başarılı bir entegrasyon hikâyesinin tüm detaylarını bu eserde buluyoruz. Toplumun dışında kalmış, kimsenin güvenemediği ve önyargılarla yüzleşmeye mahkûm bırakılan bir yaşam perdesi gözlerimizin önüne serilen.
Devamı www.02.AVRUPA-KULTUR.eu adresinde