IŞIN TOYMAZ
STUTTGART – Akdeniz’deki insanlık dramının boyutları her geçen gün büyüyor. Avrupa Birliği ülkeleri hükümetlerinin sivil kurtarma ekiplerini bloke etmeleri yönündeki siyasi kararları “ölümle” sonuçlanan binlerce vakaya davet çıkarmaya devam ediyor.
Açlık, şiddet ve ölümün hüküm sürdüğü Akdeniz sularında göçmenlere, mültecilere yardım eli uzatmak isteyen kurtarma gemilerini bazı Avrupa ülkelerinin engellemesine Avrupa’dan tepkiler yükseliyor. Almanya’da aralarında sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, çatı kuruluşlarının başkanları, siyasetçiler, oyuncular, müzisyenler, doktorlar odaları temsilcileri, bilim adamları, sendikacılar gibi ünlüler ise Akdeniz’de ölüme terkedilen insanların trajedisine dikkat çekmeye devam ediyorlar.
Buna karşılık göç ve mülteci geçmişi bulunan Avrupa’daki Türklerin insanlık dramına karşı ilgisiz kalması ise eleştirilere hedef oluyor.
“NE ÇABUK UNUTTUNUZ?”
Almanya’nın star kabare oyuncularından ve bol ödüllü karikatüristlerinden Muhsin Omurca Toplumsal aracılığıyla Avrupalı Türk ünlülere seslenerek ”Ne çabuk unuttunuz ? Siz yüzerek gelmediniz belki. Ama ülkenizde bir şeyler yolunda gitmediği için Avrupa’ya dağıldınız. Kimi ekonomik kimi siyasi sebeplerle. Tüm bunlar olurken sesiniz, soluğunuz neden duyulmuyor?“ dedi.
AB ülkelerinin skandal engellemesi ile Akdeniz’de binlerce insanın ölüme terkedilmemesine ses çıkarılmamasını sert dille eleştiren Muhsin Omurca’nın açıklamalarından satır başları şöyle:
“AVRUPA TOPRAKLARINA SIĞINANLARI EN İYİ SİZ ANLARSINIZ!”
“Avrupa’da yaşayan Türkler de bir bakıma mülteci. Bir kısmı iltica ederek geldi üstelik. Yüzerek gelmedik belki. Ancak onları en iyi anlayacak olanlar biziz. Bizim onlara arka çıkmamız gerekiyor. Turnelerde soruyorum karşılaştığım Türk kuruluşlarının temsilcilerine, ‘Türk toplumunun konuya yaklaşımı nasıl?’ diye. Bana aktarılanlar karşısında hayal kırıklığı içindeyim. Etrafta konuşulanlara bakarsak Türkler arasında Almanya’daki Suriyelilere karşı büyük antipati var. Türkiye’de Suriyeli mültecilere dönük ırkçı sesleri zaten biliyoruz. Ancak Almanya’ya gelmiş olan, öyle ya da böyle sebeplerden dolayı Avrupa topraklarına sığınan ve yolda eşini, evladını, dostunu denizlerde bırakanları ilk anlaması gerekenler bizleriz.
Türk ya da Alman fark etmez, özellikle muhafazakar kesimlerde mültecilere yönelik olumsuz bir bakış açısı çok daha baskın ve yaygın. Bu muhafazakar kesimlerde din önemli faktörse, bunu inançlarıyla nasıl bağdaştırıyorlar?”
Muhsin Omurca, Almanya’da geleneksel olarak uzun yıllardan bu yana düzenlenen Stuttgart’taki Türk Alman Kabare Haftaları çerçevesinde Akdeniz’deki sığınmacı trajedisine dikkat çekmek üzere seyirciler arasına karışarak karikatürler çizmiş, karikatürleri daha sonra açık artırmayla seyircilere satılmıştı. Açık artırmadan elde edilen gelir ise “Initiative Labyrinth” adlı mültecilere yardım kuruluşuna bağışlanmıştı.
Muhsin Omurca’nın, Avrupa ülkelerinin siyasi kararları neticesi Akdeniz sularında can veren binlere işaret eden “Haçtan Yelek” karikatürü ise büyük ses getirmişti.
ALMAN ÜNLÜLERDEN TAM DESTEK
Öte yandan “Sınır Tanımayan Doktorlar” adlı kuruluşla birlikte kaptan Klaus Vogel’in kurduğu SOS Mediterranee adlı sivil deniz kurtarma örgütünün Aquarius gemisi 1 Ağustos’ta yeniden uluslararası sulara doğru yola çıktı. Söz konusu kuruluşun kurtarma çalışmalarına destek vermek amacıyla Almanya’nın ünlüleri de ortak bildiriye imza attı.
Bildiriye imza atanlar arasında müzisyenler Herbert Grünemeyer, Konstantin Wecker, Udo Lindenberg, Jan Delay gibi dev isimler bulunurken, protest oyunlarla tanınan ünlü rejisör Volker Lösch, yıldız oyuncular Clemens Schick, Walter Sittler, yazar Raimund Hoghe da destekleyenlerin başında geliyor. Alman Meclis Başkanvekili Claudia Roth da, Birlik ’90 / Yeşiller ve Sol Parti’li siyasetçiler gibi imza veren politikacılar arasında yer alıyor.
İtalya’nın ve Malta’nın limanlarını özel kurtarma gemilerine kapattığı geçen haziran ayında, Avrupa’ya kaçışlar sırasında son beş yılda en fazla ölüm vakası yaşandı. Sadece haziranda 692 sığınmacı hayatını kaybetti. Akdeniz’de umuda yolculukları sırasında hayatını kaybedenlerin sayısı 2018’in ilk altı ayında bin 400’ü aşmış oldu. Özellikle Afrika’dan Avrupa’ya deniz yoluyla ulaşmak isteyen mültecilerin kaçış rotası üzerindeki Libya açıklarındaki ölüm vakaları ise alarm verici boyuta ulaştı.